Situació i presentació

El municipi

  • Extensió: 13,62 km2 - Altitud: 709 m
  • Població: 158 h [2021]  - Situat a les coordenades UTM: 3681 x ; 46096 y
  • Gentilici: montmaneuenc, montmaneuenca
  • Codi territorial:  081332

El terme municipal de Montmaneu, de 13,62 km2, és a l'extrem de ponent de la comarca, ja al límit amb la Segarra.

Limita a l'E amb Argençola (Anoia), al S amb Montfar, enclavat del terme de Sant Antolí i Vilanova i Talavera, a l'W amb el municipi de Sant Antolí i Vilanova i al N amb Sant Guim de Freixenet, tots aquests termes pertanyents a la comarca de la Segarra. Centra el terme el coll de la Panadella, a 710 m d'altitud, al límit de la Depressió Central, que separa les conques del Llobregat i del Segre.

Drena un petit sector de la frontera occidental la capçalera del riu d'Ondara, entre Pallerols i Montfar; les aigües del sector oriental vessen vers la capçalera de l'Anoia, entre les quals les procedents de la font de la Mussa. La superfície forestal és ocupada per boscos de pins, roures i carrasques. El municipi comprèn el poble de Montmaneu, cap de municipi, el raval caseria de la Panadella i l'antic priorat de Sant Jordi de Riquer.

Travessa el terme en direcció E-W l'antiga carretera N-II de Madrid a França per la Jonquera, la qual salva el port de la Panadella, i l'actual autovia A-2, finalitzada el 2004. En direcció NS, travessa el municipi la carretera local de Santa Coloma de Queralt a Sant Guim de Freixenet, la qual uneix els dos nuclis de població del terme.

Al S de nucli de la Panadella hi ha un ramal que l'uneix amb el nucli de Carbasí, al terme d'Argençola.

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:44

Imatges

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:44