La Panadella

  • Població: 56 h [2009] | Situat a les coordenades UTM: 3662 x ; 46086 y
  • Nucli del municipi de Montmaneu (Anoia), de poblament disseminat.

Situat prop de la carretera de Barcelona a Lleida, al coll de la Panadella, a la serralada que separa les conques del Llobregat i del Segre, al peu de la carretera, al costat de l'Hostal Vell, ha sorgit un petit nucli d'hotels de carretera. També han sorgit diversos negocis relacionats amb l'atenció al viatger, com ara estacions de servei, forn.

Actualment està format per cases noves de pisos i algunes construccions més antigues. Poques segueixen amb l'activitat hostalera que es donà durant el segles. Encara hi continua la gasolinera, bars i restaurants, però la presència actual de l'autovia ha canviat bastant el caràcter del lloc antigament vinculat al camí ral, i a la Nacional II de Barcelona a Madrid.

La Panadella vol dir lloc de parada o aturada. Curiosament el nucli de Montmaneu disposa d'un origen etimològic molt similar al de la Panadella, ja que vol dir muntanya en la qual fem estada o una parada en un lloc de muntanya. Des d'antic el camí ral que unia Barcelona amb Madrid, posteriorment carretera nacional i actual autovia, així com els hostals de Montmaneu han configurat la història d'aquesta població. Aquests darrers foren lloc de descans dels combois i dels viatgers, on acostumaven a reposar els animals i passar la nit. Els hostals estaven situats a Montmaneu fins a la meitat del segle XIX, quan la carretera va deixar de transitar pel nucli urbà, trobant-se ja únicament ja a la Panadella. Cal recordar, però, que aquesta centúria va ser molt problemàtica per la localitat, des de la guerra del francès a les guerres carlines, on s'arribà a fortificar els hostals.

Dins del nucli de població també hi ha instal·lat el radar meteorològic de la Panadella.

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:48

Imatges

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:48