Nucli de Montmaneu

El poble de Montmaneu (709 m d'altitud), que tenia 158 h el 2021, és situat damunt la carena dels vessants que dominen la conca de l'Anoia. Té una estructura allargassada, originada entorn de l'antic camí ral que es creuava amb el que anava a Guissona.

A la plaça del poble hi ha Cal Parada, datat del 1700, que correspon a un dels antics hostals.

El creixement de Montmaneu fou molt petit. Entre els segles XIV i XVII tenia solament dues dotzenes de cases. A les acaballes del segle XVIII n'hi havia 36. L'expansió urbana, iniciada a mitjans del segle XIX, es mantingué fins a la meitat del segle XX.

L'església parroquial de Santa Maria de Montmaneu, de construcció gòtica, presideix el nucli urbà. A l'extrem de la població s'alça el santuari de la Mare de Déu de la Creu, centre d'arrelada devoció popular, a prop del qual hi havia hagut un antic hospital de vianants.

Al setembre s'hi celebra la festa major. És tradicional el costum de la caldera de Montmaneu que avui es conserva el diumenge de Carnestoltes i que consisteix en una escudella de pagès que es prepara a la plaça Major.

Les cases del poble es troben situades al llarg i als costats del carrer Major, que és el carrer principal i quasi bé l'únic. Són de dos pisos de pedra i amb el sostre a dues aigües i fet de teules. Hi ha cases de construcció més moderna i la majoria estan estucades. Es conserva bastant bé la tipologia original.

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:47

Imatges

Darrera actualització: 22.03.2022 | 09:47