Església de la Mare de Déu de la Creu

Situada al carrer Major, a l'extrem de la població de Montmaneu. És un edifici de planta rectangular amb absis que a l'interior és resol amb una gran petxina. Té un petit campanar d'espadanya. La façana té una porta d'arc i és curiós el fet que aquesta façana comprèn també l'entrada a una altra casa amb porta al costat de l'entrada de la capella. El material constructiu és pedra i teules.

El darrer diumenge de maig hom festeja el dia de la Mare de Déu de la Creu on és tradicional passar el rosari a la capella del mateix nom. La imatge de la Mare de Déu de la Creu segons la tradició fou trobada al lloc conegut com el Pontarró. Fou portada en dues ocasions a l'església parroquial i de nou es tornava a trobar al lloc inicial. Per aquest motiu es bastí aquesta església a peu del camí ral. Els viatgers i traginers acostumaven a aturar-se i demanar la protecció de la Verge.

A l'edifici del costat i fins al segle XVIII hi havia un hospital per atendre les necessitats dels viatgers. Les funcions dels hospitals eren diferents de les pròpies de l'assistència sanitària que aquests espais ofereixen avui en dia. La seva missió era la de donar acolliment i alimentació als pobres, viatgers i pelegrins, tot habilitant un espai en el qual s'oferia bàsicament acolliment.

Carre Major - 08717 Montmaneu - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.11.2016 | 12:41