Català   ·   Castellano   ·   English   ·   Français   ·   Deutsch   |   Versió Mòbil   ·   Sense estils
Ets a: Inici > Municipi > Llocs d'interès > Torre de defensa de La Panadella

Torre de defensa de La Panadella

El castellot o Torre de La Panadella.- Situat en un turó que presideix el nucli homònim. És una torre de base cilíndrica, de la qual només es conserva la part baixa. El mur té espitlleres quadrangulars al llarg de tot el seu perímetre i més amunt espitlleres rodones.

L'accés es feia per una porta situada a nivell del primer pis, ran d'un sostre construït amb embigat de fusta. És documentada des del 1242. És Bé Cultural d'Interès Nacional.

Hi ha molt poca informació sobre aquesta fortalesa. El 1242 en testar Guillem de Pujalt, deixà al monestir de Santes Creus el seu castell de La Panadella. Aquesta donació fou confirmada i ratificada per Guillem de Cervera l'any 1252. El 1325 el lloc i el terme de La Panadella es trobava sota la jurisdicció reial.

L' edifici de planta circular construït al segle XIX, un període que a priori no sembla propici per a l'aixecament d'aquest tipus de construccions. L'explicació sens dubte la trobem en les moltes calamitats que va patir aquesta localitat en aquella infausta centúria .

La guerra del francès va provocar importants repercussions a La Panadella, amb mobilitzacions per anar amb el sometent ; requisa d'animals de càrrega per fer serveis de bagatge; importants robatoris i fins i tot fam. Per exemple el primer diumenge de setembre, en plena celebració de la festa major, els francesos van entrar a Montmaneu, robant 4 mules, més de tres-cents duros i 250 gallines.

També les guerres carlines van fer que aquest indret tingues un especial protagonisme, expliquen les cròniques que van arribar-se a fortificar-se fins i tot els hostals. El febrer de 1837 va haver un combat prop de La Panadella en el qual el mariscal Carlí Benet Tristany va derrotar al comandant lliberal Oliver, capturant més de 700 soldats, dels quals va fer afusellar prop de 250. També el 1839 el Carlí Manuel Ibáñez, conegut com el "Llarg de Copons" va reclutar forçosament homes de Montmaneu, va malmetre els hostals i va assaltar la caserna on va robar les municions i va fer 93 presoners.

Des de l'alçada de la torre dita del Castellot, hom pot veure les terres properes de la Segarra fins a la seva Capital, i les valls que conforma el barranc de La Panadella, en el seu viatge fins a l'Anoia i el mar.


Butlletí digital

Vols rebre els Titulars, l'agenda i els anuncis oficials al teu correu?
Apunta-t'hi!El Temps

a Montmaneu

Loading...

RSS

Subscriu-te a les RSS de l'Ajuntament

Notícies Agenda Tauler d'anuncis Perfil de contractant Borsa de treball
Ajuntament de Montmaneu
Carrer de la Panadella 8
08717 Montmaneu
T. 938092010
montmaneu@diba.cat
NIF. P0813200C
Amb la col·laboració de:
Diputació de barcelona