Català   ·   Castellano   ·   English   ·   Français   ·   Deutsch   |   Versió Mòbil   ·   Sense estils
Ets a: Inici > Municipi > Història > Montmaneu

Montmaneu

Apareix citada ja en documents del segle XI baix el nom de Monte Maneui. També el castell i la parròquia de Montmaneu (Monte Maneu i Monte Menet)

Fou cedida al monestir de Santes Creus el 1242 , cessió que fou confirmada per Guillem de Cervera el 1252. Va passar a dependre de la corona el 1325. El 1340 el rei Pere III va fer una enèrgica reclamació als llocs de Montmaneu i de La Panadella per cobrar els 500 sous de la quèstia reial que tenien determinada.

En morir a Igualada el rei Ferran I, el 1416, el seu fill Alfons va demanar a Montmaneu la col.laboració de 20 animals de bast per a formar part de la comitiva que havia d'anar a Poblet per a la celebració dels funerals. Durant la guerra contra Joan II, el castell de Montmaneu restà sense defensors i hagué de rendir-se el 1462. La destrucció soferta durant la lluita el deixà pràcticament derruït. Un escamot de forces de la generalitat, capitanejades per l'igualadí Joan de Serrallonga, es presentà a Montmaneu per proveir-se de blat.

A la segona meitat del segle XVII, la castlania de Montmaneu fou exercida per Felip Ramon de Calders i Ferran, un personatge molt controvertit en els seus càrrecs oficials i que, alhora, era el senyor de les baronies de Segur i de Pierola. Montmaneu va pertànyer a la vegueria de Cervera fins el 1716 i després al corregiment cerverí fins el 1833.

Durant les guerres carlistes, al nucli de La Panadella, si van produir diversos enfrontaments.

El 1837 foren fuselats 276 soldats per ordre del general Benet Tristany. L'evolució del municipi ha anat en gran mesura lligada a la xarxa viària i al seu desenvolupament. Començant pel nucli de Montmaneu, d'origen medieval, amb cases i elements de façana interessants, és curiós que compti amb dues esglésies: l'església de Santa Maria i el santuari de la Mare de Déu de la Creu; aquesta última lligada a l'existència d'un antic retaule que va propiciar al segle XVII la construcció d'una segona església.
Butlletí digital

Vols rebre els Titulars, l'agenda i els anuncis oficials al teu correu?
Apunta-t'hi!El Temps

a Montmaneu

Loading...

RSS

Subscriu-te a les RSS de l'Ajuntament

Notícies Agenda Tauler d'anuncis Perfil de contractant Borsa de treball
Ajuntament de Montmaneu
Carrer de la Panadella 8
08717 Montmaneu
T. 938092010
montmaneu@diba.cat
NIF. P0813200C
Amb la col·laboració de:
Diputació de barcelona