Català   ·   Castellano   ·   English   ·   Français   ·   Deutsch   |   Versió Mòbil   ·   Sense estils
Ets a: Inici > Municipi > Història > La Panadella

La Panadella

La Panadella, apareix anomenada ja en els documents del segle XIV. És un nucli dependent de Montmaneu,  travessat per l'antiga N-II que segueix el recorregut de l'antic camí ral, fet que li confereix el caràcter hostaler i de serveis, i de la carretera de Santa Coloma a Sant Guim de Freixenet.

Actualment està formada per alguns habitatges. Molt poques segueixen amb aquesta activitat hostalera que ja es donà durant els segles XV.

El nucli de La Panadella ens vincula històricament a l'origen de l'ús residencial i de parada, al mateix temps el Santuari de la Mare de Déu del Bon Viatge torna a realitzar la funcionalitat de culte vinculada al lloc de pas com exercia abans el santuari de la Mare de Déu de la Creu vinculats als llocs d'entrada i sortida dels municipis.

Tenia 57 habitants el 2005. Al segle XVII, quan tenia set cases, hi hagué una capella per al seu servei religiós. Durant les guerres carlines hi hagué combats a prop i hom hi bastí fortificacions. El 1837 el general Tristany hi ordenà l'afusellament de 276 soldats isabelins. Tradicionalment hi han reeixit les activitats de l'hostaleria i serveis.

Per atendre els habitants de La Panadella i els vianants, des del 1966 hom celebrava missa en una capella domèstica improvisada. L'any 1975 es bastí el santuari de la Mare de Déu del Bon Viatge, un edifici de petites dimensions consagrat pel bisbe de Vic el 1976.

A prop del poble segarrenc de Montfar, al SW del terme, hi ha les restes de l'antic castell de Riquer, del qual es conserva una torre rodona, esmentat ja l'any 1176, i de l'església de l'antic priorat de Sant Jordi de Riquer, pertanyent a l'ordre militar de Sant Jordi d'Alfama, el qual desaparegué quan l'ordre es fusionà al segle XV amb el de Montesa.

Butlletí digital

Vols rebre els Titulars, l'agenda i els anuncis oficials al teu correu?
Apunta-t'hi!El Temps

a Montmaneu

Loading...

RSS

Subscriu-te a les RSS de l'Ajuntament

Notícies Agenda Tauler d'anuncis Perfil de contractant Borsa de treball
Ajuntament de Montmaneu
Carrer de la Panadella 8
08717 Montmaneu
T. 938092010
montmaneu@diba.cat
NIF. P0813200C
Amb la col·laboració de:
Diputació de barcelona